Pikavipit ovat muuttuneet

Kuten kaikki muukin maailmassa aina muuttu ja kehittyy eivät pikavipit ole yhtään sen erilaisia. Lainsäädäntö, kysyntä ja tarjonta, maailman taloudellinen tilanne, suhdannevaihtelu ja moneet muut tekijät ovat muokanneet näitä nopean rahoituksen tuotteita radikaalisti. Ehkä jossain määrin jopa parempaan suuntaan.

Nykyään monet lainavertailusivustot ovat alkaneet parantamaan kuluttajien tietoutta pikavipeistä ja riskeistä joita niihin liittyy. Nykyään kuluttajat voivat valita kymmenien eri luotontarjoajien joukosta kaikkein parhaimmat vaihtoehdot, tietäen jo etukäteen mitä laina tulee maksamaan.

Lainsäädäntöä on useampaan otteeseen kiristetty, joka on aiheuttanut päänvaivaa niin pankeille kuin perinteisille suuremmille rahoituslaitoksillekkin. Monesti kun lainsäädäntö muuttuu, on lainatuotteita mukautettava lakia vastaavaksi.

Jos verrataan vuosikymmenen takaisia vippejä nykyhetkeen ei ole vaikea huomata dramaattista eroa niiden ominaisuuksien välillä. Kuten aikaisemmin mainitsin ole itse hakenut vippiä kolme kertaa elämäni aikana ja joka kerta olen aloittanut sen tutustumalla eri palveluntarjoajiin. Viimeisin hakemani pikavippi Nopeelaina.fi -palvelusta oli alun alkujaan jo hyvä veto. Sen kokonaiskustannukset todellinen vuosikorko huomioiden olivat vain 8 prosenttia, kun ensimmäinen vippi jonka hain vuosikymmen sitten kustansi todellisen vuosikoron mukaan noin 78 prosenttia vuodessa.

Maksoin siis vain kymmenes-osan siitä mitä aikaisemmin siitä maksoin. Monesti vipit on pakko hakea yksityisiltä juurikin sen nopeuden takia. Pankeilla kestää pahimmillaan jopa viikkoja edes saada pieni laina läpi.

Nykyään työskentelen ahtaajana

Työskentelen nykyään ahtajaana enkä murehdi turhia rahoitustarpeita. Jos tarvitsen rahaa otan lainaa, mutta otan sen maltilla ja vain silloin kun tiedän pystyväni maksamaan sen takaisin.

Jos haluan vippiä haen vippiä ja jos haluan suurempaa lainaa käytän kilpailutuspalveluita jotka etsivät parhaat lainatarjoukset puolestani.

Ahtaajan ammattissa tienaan tällä hetkellä reilu paritonnia kuussa, joka on ihan riittävästi minulle. Minulla on upea auto, omakotitalo ja perhe joten en tarvitse edes enempää.

Vuosittain suoritettavaa matkaakinvarten saan säästettyä rahat ihan omasta pussista ilman lainan tarvetta. Ahtaaminen itsessään on melko raskasta puuhaa, mutta näin vuosikymmenen jälkeen ei se tunnu enää niin raskaalta.

Ainoa raskas asia ammatissa oli kun yt-neuvottelut alkoivat jokunen vuosi sitten ja sai koko ajan pelätä onko oma työpaikka vaarassa ja mitä oikein tapahtuu.

Käytän myös erilaisia sivustoja tutkiakseni miten kannattaa säästää ja otan säästövinkit talteen.