Pikavippien vaiettu historia

Pikavippien historia ulottuu vuosisatojen taakse maailmanlaajuisesti, mutta Suomessa se ulottuu noin reilu kymmenen – kahdenkymmenen vuoden taakse, jolloin lainojen keskuudessa alkoi myllertää.

Kaikki sai alkunsa tekstivipeistä joiden tarkoituksena oli pystyä tarjoamaan ihmisille helppoa rahoitusta ilman monimutkaisia ja pitkäkestoisisa lainankäsittelyprosesseja joita klassiset pankit tarjosivat.

Aluksi pelikentillä ei ollut montaa rahoitusyhtiötä, sillä kuluttajaluottoihin keskittynyttä bisnestä pidettiin jotenkin hämäränä ja vain pankit olivat niitä rehellisiä luottolaitoksia jotka eivät “tavoittele omaa etuaan”.

Vippaaminen alkuujan oli etenkin nuorten aikuisten keskuudessa erittäin suosittua, kun rahat käytettiin rillutteluun vailla huolta huomisesta. Ennen pitkää tämä johti kuitenkin ongelmiin tuolloisen korkolainsäädännön kanssa, joka mahdollisti korkeat korkoiset lainat.

Suomessa myönnettiin puolessa vuodessa jopa 450 000 vippiä

Suomessa vippienkysyntä karkasi käsistä ja niitä alettiin hakea yhä enemmän vuoteen 2012 mennessä, jonka loppuvuoden aikana niitä myönnetiin jopa yli 450 000 kappaletta.

Tässä voi vain pohdiskella kuinka suuret tulot vippien myöntäjät käärivät taskuihinsa kun vippien korot huitelivat sadoissa prosenteissa ja niitä oli käytännössä melkein mahdoton maksaa takaisin jo lainasumma oli suurempi kuin muutama tonni.

Toimi-alan tehokkuus ja korkeat tuotot kuitenkin huomattiin nopeasti ja yhä useampi yritys hypääsi toimialalle kilpailemaan parhaista tuotteista. Se johti loppujen lopuksi siihen, että markkinoilla oli yhtäkkiä muutaman sijaan jopa kymmeniä pelkästään pikavippejä tarjoavia yrityksiä.