Rajattoman puhelinliittymän plussat ja miinukset

Rajaton puhelinliittymä on suosittu liittymätyyppi ja voikin olla monelle se paras vaihtoehto. Rajaton liittymä tarkoittaa sitä, että sekä mobiilidata, puhelut että tekstiviestit kuuluvat liittymän kiinteään kuukausihintaan, ja niitä voi siis käyttää rajattomasti laskutuskuukauden ajan. Vaihtoehtona ovat myös liittymät pelkillä rajattomilla nettipaketeilla, jolloin mobiilidataa voi käyttää rajattomasti, mutta puheluista ja viesteistä laskutetaan erikseen niiden käytön mukaan. Moni on varmasti sitä mieltä, että rajattomat paketit ovat hyviä, halpoja ja tarpeellisia. Joillekin perusliittymä saattaa kuitenkin tulla edullisemmaksi. Perusliittymissäkin on aina jonkinlainen kuukausimaksu, mutta kaikesta käytöstä laskutetaan pelkän kulutuksen mukaan. Olisiko nyt hyvä aika tarkistaa, millainen liittymä sinulla on ja mistä sinä maksat?

Rajattoman liittymän hyödyt ja haitat

Rajatonta liittymää voi käyttää koko kuukauden huoletta niin paljon kuin haluaa, eikä laskua tarvitse miettiä, sillä sen summa on joka kuukausi sama. Käyttäminen on siis erittäin vaivatonta, eikä sille tarvitse oikeastaan uhrata pienintä ajatustakaan. Moni ei nykyään kuitenkaan tarvitse rajatonta puhe- ja viestipakettia, sillä soittaminen ja viestien lähettäminen onnistuu netissä esimerkiksi eri sovelluksien, kuten Whatsappin ja Facebookin, avulla. Ensimmäiseksi voikin siis tarkistaa, kuuluuko puhe- ja viestipaketti omaan liittymään ja miettiä, onko se tarpeellinen. Puhe- ja viestipaketti nimittäin nostaa liittymän hintaa, jopa ihan huomaamatta ja tiedostamatta, ja pahimmassa tapauksessa moni saattaa maksaa tästä paketista, jota ei välttämättä edes juurikaan käytä.

Puhe- ja viestipaketin sijaan monelle on varmasti tärkeämpää se, että liittymässä on nettiä riittävästi. Rajaton nettiliittymä on kätevä ainakin silloin, jos ei jostain syystä juurikaan pysty käyttämään wifiä. Suomessa ollaan kuitenkin siinä mielessä onnekkaassa asemassa, että wifi-yhteys on lähes kaikkialla niin kouluista työpaikkoihin kuin ravintoloista kirjastoihin. Monella on erillinen wifi-yhteys myös kotonaan kaikkien perheenjäsenten yhteiseen käyttöön, tai sellainen on taloyhtiössä talon kaikkien asukkaiden käytettävänä. Siksi voikin miettiä, missä mobiilidataa oikeastaan tuleekaan käytettyä tai tarvitsee käyttää. Rajattoman datan käyttö on toki erittäin huoletonta, sillä sen voi pitää koko ajan päällä, surffailla menemään ja suoratoistaa videoita tai kuunnella äänikirjapalveluita vaikka aamusta iltaan ilman, että tarvitsee pelätä lisälaskuja.

Maksatko rajattomasta liittymästä turhaan?

Moni ei osaa arvioida kuukaudessa käyttämänsä datan, tai tarvittaessa puhelimessa puhuttujen minuuttien tai lähetettyjen tekstiviestien määrää, ja tästä syystä on helppoa ja vaivatonta valita rajaton liittymä. Kuten sanottu, tällöin liittymän käyttöä ei tarvitse miettiä lainkaan. Monella esimerkiksi datan käyttö ei kuitenkaan ylitä edes 10 Gt:n määrää, ja näin ollen rajattomasta liittymästä saattaa maksaa turhaan. Jos rajattoman puhelinliittymän kannattavuus mietityttää, voi oman käytön ja kulutuksen tarkistaa puhelinlaskustaan. Laskusta selviää niin datan käyttö, puheluihin käytetyt minuutit kuin lähetettyjen viestien määrä. Kulutusta voi tarkastella vaikka puolen vuoden ajalta ja laskea keskiarvon sen mukaan. Kun luvut ovat selvillä, on helpompi aloittaa vertailu rajattomien ja perusliittymien välillä.

Täysin rajattomien liittymien hinnat alkavat noin parista kympistä. Mikäli pelkkä rajaton data riittää, voi sen saada noin 13 eurosta ylöspäin. Hinnat nousevat sitä korkeammiksi mitä nopeamman netin liittymään haluaa. Pelkkään käyttöön perustuvien liittymien kuukausimaksut ovat puolestaan noin kahdeksan euron luokkaa. Onpa markkinoilla sellainenkin liittymä, jonka kuukausimaksuun kuuluu tietty määrä dataa kuussa. Omia käyttötottumuksia ja puhelinliittymien hintoja on hyvä seurata aina silloin tällöin, ja tarvittaessa päivittää liittymänsä. Operaattoreilla on aika ajoin myös erilaisia liittymätarjouksia, joita voi mahdollisesti hyödyntää tällöin tai vaikka ensiliittymää hankkiessa. Eri liittymien vertailu vie hieman aikaa, mutta tuloksena saattaa olla pienempi puhelinlasku. Vertailu siis kannattaa tehdä ennen liittymäsopimuksen tekemistä, sillä ei kai kukaan halua maksaa turhasta!